Таттуу алчанын пайдалары

Автор

Таттуу алча даамдуу мөмө гана эмес, курамына байланыштуу абдан пайдалуу азык: 1. Витаминдер жана минералдар: алчанын курамында магний, калий, кальций, темир жана жез сыяктуу эле, Сочтун, Юст жана Йев тобунун витаминдери көп. 2. Антиоксиданттар: ал антоцианиндерди, каротиноиддерди жана флавоноиддерди камтыйт, алар клеткаларды бузулуудан коргойт жана сезгенүүгө каршы күрөшөт. 3. Сезгенүүнү […]

Акылбек Жапаров Кытайга барат

Автор

Министрлер кабинетинин төрагасы Акылбек Жапаров 25-27-июнда жумушчу сапары менен Кытай Эл Республикасына барат. Министрлер кабинетинен билдиришкендей, ал иш сапарынын алкагында Синьцзян-Уйгур автономдуу районунун (КЭР СУАР) Үрүмчү шаарында өтө турган “Кытай-Евразия ЭКСПО: Жибек жолундагы жаңы мүмкүнчүлүктөр жана Евразия үчүн жаңы жашоонун күчү” 8-эл аралык көргөзмөсүнө катышат. Ошондой эле эки тараптуу жолугушуулар […]

ЖРТ жыйынтыгы : «Сапаттын» 13 бүтүрүүчүсү «Алтын сертификатка» ээ болду

Автор

«Сапат» эл аралык билим берүү мекемесинин 13 окуучусу жалпы республикалык тестирлөөнүн жыйынтыгы боюнча эң жогорку баллдарга ээ болуп, «Алтын сертификатка» татыды. Ал эми Кыргызстандын абитуриенттери арасында 2024-жылдагы Жалпы республикалык тестирлөөнүн жыйынтыгы белгилүү болуп, эң жогорку упай 234тү түздү. Жогорку упайды Талас «Мээрим» лицейинин бүтүрүүчүсү Эльнура Эркинбекова ээ болду. «Сапат» эл […]

Бээнин сүтүнүн пайдалары

Автор

Бээнин сүтү – уйдун же эчкинин сүтү сыяктуу эле сүттүн башка түрлөрүнөн курамы жана касиеттери менен айырмаланат: 1. Курамы: бээнин сүтү белокторго, витаминдерге (айрыкча, Оро витамини), минералдарга (мисалы, кальций жана темир) жана башка пайдалуу заттарга бай. 2. Оңой сиңирүү: Майлуулугу төмөн тамчылардын жана белоктун өзгөчө түрүнүн (лакталбумин) аркасында бээнин сүтү […]

Өрүктүн организмге пайдалары

Автор

Өрүктүн курамында А витамини менен бета-каротин иммундук системаны чыңдоого жардам берип, жугуштуу оорулардан оолак кылат. Ал эми С, В, В1, Е витаминдери жана магний, фосфор, йод, темир, калий сыяктуу минералдар жүрөк-кан тамыр менен нерв системаларынын иштешин жакшыртат. Ошондой эле өрүктүн ичиндеги тамак-аш буласынын көп болушу холестеринди нормалдаштырып, ичеги-карындын иштешине оң […]

Жержаңгактын ден соолукка пайдалары

Автор

Жержаңгак-бул буурчак тукумундагы өсүмдүк болуп саналат. Ошондой эле жер жаңгак же арахис дан катары белгилүү. Жержаңгак тамак жасоодо, тамак-аш өндүрүшүндө (мисалы, май жана арахис пастасы) кеңири колдонулат жана белок, май, витамин жана минералдык курамынан улам азыктык баалуулугу жогору. Арахис көптөгөн себептерден улам пайдалуу жана аш болумдуу азык болуп саналат: 1. […]